Mts. Minnen

Vleeskalverhouderij en boerderijautomaat

 

 

Onze kalverhouderij bestaat uit 1000 Blankvleeskalveren en 80 Rosé Kalveren.  We werken met 5 leeftijdsgroepen.

De kalveren staan verspreid over 3 gebouwen. Ze worden aangeleverd bij een minimale leeftijd van 14 dagen en blijven tussen de 25 - 52 weken op onze kalverhouderij in Ede.

De Blankvleeskalveren worden twee keer daags gevoerd. Om 6 uur 's ochtends heeft de computer de melk al klaar staan en krijgen de oudere kalveren hun eerste voeding onder het toeziend oog van Dennis. Na ongeveer 3 kwartier beginnen Ben en Rikie in de opstartstal bij de jongste kalveren.

Daarna krijgen de kalveren allemaal nog een mengsel van ruw- en krachtvoer. De melk hebben ze natuurlijk al snel op. Dat moet ook, o.a. in verband met de hygiëne. Het ruw- en krachtvoer krijgen ze nagenoeg onbeperkt, zodat ze de hele dag wat te smikkelen hebben.

Om 5 uur 's middags start de computer weer een nieuw melkmengsel en wordt er opnieuw gevoerd. Het ruw- en krachtvoer vullen we dan weer bij, zodat de dieren weer een verse voorraad hebben. Ook 's middags zijn er 2 mensen aanwezig tijdens het voeren.

De melk bestaat overigens uit verse vloeibare restproducten uit de zuivelindustrie. Deze restproducten zorgen voor een laag waterverbruik.

De Rosékalveren krijgen 2x per dag ruw- en krachtvoer.